tiistai 2. elokuuta 2011

Röntgenkuvia

Saivan luusto kuvattiin tänään läpikotaisin ja kirjoittelen kokemuksesta tähän, jotta jäisi itselle muistoksi, mutta myös niille mahdollisille lukijoille, jotka eivät ole koskaan koiraansa käyttäneet röntgenkuvattavana.

Eläinlääkäri pisti kankkuun rauhoittavaa ainetta, mikä muuten kirpaisi enemmän kuin rokotukset, mutta Saiva kesti sen kuin pienen reippaan koiran kuuluukin. Sitten jäätiin "luovalle tauolle" kymmeneksi minuutiksi, mutta likkahan kuukahti jo alta viiden minuutin odottelun jälkeen. Oli jännittävää nähdä normaalisti niin valppaan eläimen vaipuvan niin syvään uneen, että sitä sai ihan rauhassa nostella ja räpeltää ilman minkäänlaista reaktiota. Nostin eläinlääkärin kanssa Saikkosen pöydälle kuvattavaksi ja sitten jätimme herran kanssa eläinlääkärin ja hoitajan työskentelemään rauhassa. Minun oli tarkoitus kysyä, että saisinko jäädä huoneeseen seuraamaan toimenpidettä, mutta jännitykseltäni unohdin, enkä sitten uskaltanut enää mennä koputtelemaan. Ehkä seuraavan koiran kohdalla jännittäisin vähemmän ja muistaisin tiedustella asiaa.

Aikamme odoteltuamme meidät kutsuttiin takaisin. Saiva retkotti reporankana lattialla alustan päällä. Se oli tässä vaiheessa jo saanut herätyspiikin, mutta nukkui kuin tukki edelleen. Katsottiin koneelta röntgenkuvat, jotka siis räpsäistiin lonkasta, kyynäristä sekä kaula- ja selkärangasta. Suomenlapinkoiran PEVISAan kuuluu lonkkien kuvaaminen, mutta nykyään kuvataan yhä enemmän myös kyynäriä. Selkärankaa kuvataan harvemmin tässä yhteydessä, eikä Saivankaan rangan kuvaamiselle ollut mitään erityistä syytä. Emäntää nyt vain sattui kiinnostamaan, jotta miltä siellä näyttää.

Laitetaanpas ensiksi kuvat kaula- ja selkärangasta. Eläinlääkäri nähnyt Saivan rangassa mitään häikkää eli terve selkä on typykällä. Selkäranka ei kuulu lapinkoiralla virallisiin tutkimuksiin, joten tulokset eivät tule KoiraNettiin näkyviin. Lonkka- ja kyynärkuvia en uskalla mennä arvioimaan kovin tarkasti, sillä ne käyvät Kennelliitossa arvioitavina.
Seuraavaksi kuva lonkasta. Lonkat eivät ole priimaa: lonkkaluiden päät eivät istu lonkkamaljoihin niin hyvin kuin voisi, mutta muuten lonkka on eläinlääkärin mukaan siistin näköinen. Sen enempää en lähde spekuloimaan, kerron tietysti tulokset kunhan ne itse saan.


Ja lopuksi kyynärät, joita jännään itse eniten. Ensin terve kyynär, jossa eläinlääkäri siis ei nähnyt mitään normaalista poikkeavaa.

Ja viimoisimpana toinen kyynär, jossa näkyy pieni muutos, jonka olen ympäröinyt punaisella. Eli siis haaleasti näkyvä "kohouma", jonka ei kuuluisi olla tuossa.


Herätyspiikistä huolimatta Saiva olisi tahtonut vain jatkaa uinumista ja hoitaja kävikin sitten herättelemässä laiskiaista viheltelyllä ja käsien taputtelulla. Siinä vaiheessa tyyppi jaksoi jopa kohottaa päätään, vaikkakin oli selvästi aivan tokkurassa ja kun allekirjoittanut lähti kohti ovea ja huutelin mennessäni "lähdetään", niin sitten se nousi ja otti jo haparoivia askeleitakin. Hetken rapsuttelujen jälkeen lähdettiin sitten hissuksiin köpöttelemään autoa kohti. Tyttörukka oli aivan pöhnässä, kielikin meni suuhun vasta kotiin päästyä ja edelleen se nukkuu. Välillä katselee ja piippailee hassua oloa.

Koko homma käyntimaksuineen tuli maksamaan 240e, plus lisäksi Kennelliitto lähettää laskun ennen tulosten saamista. Nyt jäämme siis vain odottelemaan Kennelliiton eläinlääkärin arvioita. Eläinlääkärin mukaan Saiva kyllä pötkii näillä koivilla pitkälle, eikä pieni muutos kyynärässä estä agilityn harrastamistakaan.

8 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Kappas. Te kävitte jo ja meidän Seita menee huomenna. Saapa nähdä kuinka kauan Kennelliitto panttaa taas lausuntoaan. Usman kohdalla kesti kyllä tuskastuttavan kauan.

wind-up toy kirjoitti...

Jännitetään siis Seitankin tuloksia. :) Voi että, älä pelottele! En kestä jännitystä ja sitten jos ne vielä panttaa niitä kuukausitolkulla niin voi...

Maija kirjoitti...

Voi Saivaa, oli varmasti hämmentävä eläinlääkärireissu! Peukkuja pidän teille tuloksia odotellessa sieltä Kennelliitosta :) Mielenkiintosta katottavaa röntgenkuvatkin on(vaikkei niistä tavan pullainen ihan kaikkea hienouksia erota)!

Siskolikalla on tarkit vasta sitten syyskuussa, katotaan mitä sieltä tulee :D

wind-up toy kirjoitti...

Kiitos peukuista. :) Kiva kun viet Kuuran tarkkeihin! Muistahan pyytää kuvista itsellesi kopiot, ainakin miun piti erikseen pyytää, ei ell kysynyt haluanko. :) Rtg-kuvia on kiva sitten näin odotellessa pällistellä.

quu kirjoitti...

Tulis jo ne tulokset, sekä Usman että Saivan! Eihän tästä mittään tuu kun pitää niin jännätä teidän puolesta.

Mahtaa olla omistajilla pikkasen jännät paikat..

Jos yhtään helpottaa niin kuukauden päästä mie olen vastaavassa tilanteessa. Huih!

wind-up toy kirjoitti...

Tarkoitat, quu, varmaan Seitaa. ;) Mutta kyllä ne jännityksessä kehtaavat pitää! Ajattelinkin tässä, että taidetaan ehtiä käydä silmätarkeissakin ennen kuin lonkka- ja kyynärtulokset saadaan.

Kuukauden päästä me sitten päästään jännäämään teitin puolesta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!
Oli mukava lukea teidän kokemukset röntgenkuvauksesta - Asikaisella saattaa olla sama tilanne edessä tässä syksyllä :)

terv. Assi & Mirja

wind-up toy kirjoitti...

Heissan! Tsemppejä vaan Assinkin tarkkeihin. :) Päästään siis jännäämään siskopuolenkin tuloksia. ;)