perjantai 20. toukokuuta 2016

Hilpan geenitestit

Hilpan geenitestien tulokset tulivat eilen, Laboklin toimi vaihteeksi nopeasti siis, kun pikkuisen päälle viikossa tuli tulokset. Toisinaan on saanut lukea, miten ihmiset ovat joutuneet kyselemään tulosten perään, kun ei ala kuulua, joten olen mielissäni tästä.

Hilpalta otettiin siis polvi- ja sydäntarkkien yhteydessä verinäyte ja se lähetettiin Saksaan geenitesteihin. Hilpalta testattiin prcd-PRA, degeneratiivinen myelopatia (DM) sekä pompenin tauti. Kaksi jälkimmäistä tautia ovat verrattain tuoreita havaintoja suomenlapinkoirissa, DM:aa on varsinkin testattu vielä vähän, pompenin osalta tilanne on jo parempi. Testien tuoreudesta johtuen Hilpan emää Salliakaan ei ole niiden osalta testattu, prcd-PRA:n suhteen se on terve (A). Hilpan isältä Raikulta ei ole tiedossa mitään tuloksia, tosin jälkeläisten tulosten varjolla se on vähintään prcd-PRA:n suhteen kantaja.

Hilpan tulokset ovat siis:
prcd-PRA: kantaja
DM: kantaja
pompen: terve

Eri sairauksien kantajia ei voi yhdistää keskenään, vaan kantajalle pitää aina löytää terve kumppani. DM-kantajuus ei ole mikään yllätys, koska sen sukutaulussa on samoja koiria, kuin aiemmin kantajiksi testattujen koirien suvuissa. Olisihan sitä toki toivonut, että geeniarpajaisissa kävisi paremmin, mutta pääasia kuitenkin ettei Hilpa sairastu mihinkään noista taudeista. Jalostuskäytön suhteen saapi lisähaastetta, mutta eiköhän sitä jotain keksitä!

Ei kommentteja: