torstai 18. helmikuuta 2010

Saiva - nimen historiaa

Koskapa moni vastaantulija ja koirapuistolainen kummastelee meidän Saivan nimeä, niin kirjailenpa tännekin aikani kuluksi, että mikäs kumma se tämä tämmöinen nimi on. Siis Saiva, ei Saima tai Saila.

Nimen valinnasta. Halusin joko jonkun perisuomalaisen nimen, esim. Hilla, Kaarna, Halla tms. tai jonkun saamenkielisen nimen. Kallistuin lopulta saameen, lähinnä siksi, koska halusin jonkun erikoisemman ihan senkin uhalla, että saan kummasteluja osakseni. Lisäksi vanhat uskonnot ja mytologiat ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja saame oli hyvin luonnollinen valinta lappalaisen nimeksi. Suuntasin siis kirjastoon ja etsin käsiini sen ainoan saame-suomi-sanakirjan, jonka löysin kivuttomasti. En tiedä mitä saamea kirja oli, niitäkin kun on useampia. Luin sen läpi, kirjoitellen samalla ylös parhaimpia. Etsin siis nimeä, joka kuulostaisi hyvältä, olisi helppo lausua ja jolla olisi jokin mukava merkitys. Kamppailin pitkään Niehkun ja Saivan välillä. Niehku tarkoittaa haavetta, unelmaa. Saiva taas... siitä seuraavaksi.

Merkityksestä. En muista enää, löysinkö sanan saiva kirjasta vai netistä, mutta sillä on monta merkitystä riippuen miten sen kirjoittaa. Ilmeisesti pelkkä saiva tarkoittaa makeaa vettä. Tätä en edes itse tiennyt ennen kuin eräs tuttava sen kertoi googletettuaan. Minä viehätyin hieman eri merkityksistä, mutta käytännön syistä Saivan nimi on ilman heittomerkkejä, vaikka seuraavat sanat ovat heittomerkeillä.

Sáiva tarkoittaa shamaanin apuhenkeä.
sáiva sarva eli peurahärkä oli noidan toinen minä ja tämän puolestataistelija sisätason matkoilla. Sáiva leddie oli linnunhahmoinen auttaja ylisessä ja Sáiva guelie puolestaan oli kala, joka toimi oppaana alisen maailman vainajalassa.
Tästä lähti myös idea, että jos joskus aloitan kasvatustyön ja vieläpä suomenlapinkoirilla, niin haluaisin kennelnimeksi Sáiva beanan, Saivan kunniaksi. Beana on saamea ja tarkoittaa koiraa. En tiedä onko tämä oikea oppisesti väännetty, mutta ideana kuulostaa mielestäni hyvältä.

Sàiva -henget olivat myös muille saamelaisille, ei vain shamaaneille. Henget toivat poro-onnea, suojelusta ja opastusta, mutta vaativat vastalahjana uhreja. Hengen saattoi myös luovuttaa, myydä tai periä toiselle ihmiselle. Shamaaneilla sáiva-henkiä oli useampia.

Saivá tarkoittaa puolestaan saamelaisten pyhää järveä, joka oli erityisen kirkasvetinen ja syvä, ja josta ei lähtenyt laskujokia. Saiván rannalla suoritettiin uhrimenoja ja jotkin järvet olivat räppänäjärviä, joissa oli luukku järvenalaiseen järveen eli järvessä oli kaksi kerrosta.

Jokohan siinä oli kaikki. Toivottavasti tämä valaisi hieman nimen merkitystä.

Ei kommentteja: