tiistai 28. huhtikuuta 2015

Huhtikuun hakuilut

Aattelin nyt koostaa nämä meidän hakuhommelit aina kuukauden lopussa julkaistavaksi pläjäykseksi. Pyrin kirjoittamaan treenit kuitenkin tuoreeltaan ylös. Pääpaino on Hilpan treeneissä, mutta Saiva kulkee miulla mukana ja sen kanssa tehään jotain pientä.

7.4.
Esineruutu. Tästä ei jäänyt paljoa sanottavaa. Hilpa tuo mulle kotioloissa esineitä ihan ok, mutta eipä sitä ole ulkona tehty, joten nyt kun koiran vireystila oli "jee ukkoja, missä ukkoja, JEE" -vaiheessa, niin ei puhettakaan että olisi viitsinyt esineistä ja leluista välittää. Se oli niin vahvalla vireellä menossa nimenomaan hakuilemaan, että pyörähteli ympäriinsä, kirmailikin vähän vallattomasti, istahti isolle kivelle nuuskimaan ilmaa ja kävi vähän komentamassa lelua, jota sille koitettiin tarjota. Otti se pari kertaa sille mieleisen lelun suuhun, mutta tiputti - tai pikemminkin nakkasi - sen samantien pois. Jätettiin se sitten siihen. Parkkipaikalla koitettiin vielä uudelleen, siellä se meni jopa lelulle ja kantoi sitä, mutta ei se sitä mulle tuonut. Ei ollut itselle yllätys, mutta treenien teema oli tämä, joten kokeiltiinpa nyt kuitenkin. Saivalle tehtiin makkararinki.

16.4.
Minitreenit. Minä ja kaksi muuta paikalla. Otettiin kaikki ilmaisua. Hilpalle parit helpot maalimiehet, liiankin helpot. Tavoitteena saada haukkua. Houkutella piti, mutta ei kovin kauaa kuitenkaan. Koirasta löytyy vauhtia! Saiva oppi ilmaisemaan (kaksi ihmistä nakkipurkkien kanssa n. 10 metrin päässä toisistaan, koiran tarkoitus kulkea sitä väliä, ns. sovellettu makkararinki), eikä se edes ollut tavoite, keksi ihan ite. Aika fiksu flikka.

23.4.
Myöhästyttiin melkein 45 min pakollisten menojen takia. Harmitti, mutta minkäs teet. Asiasta olin toki informoinut treenikamuja. Hilpalle 4 maalimiestä 50 metriin, kahden ensimmäisen menon näki, käännyttiin sitten hetkeksi pois ennen kuin mentiin "radalle". Ekalle lähtiessään pinkaisi suoraan jäljelle, mutta maalimiehen mukaan ei tullut perille asti jälkeä pitkin. Toinenkin löytyi vauhdikkaasti, eikä nyt singonnu heti ekana jälkeä haistelemaan. Seuraavat kaksi olivat valmiiksi piilossa, mutta koira sai äänivihjeen. Nopeasti löytyi kaikki ukot, jälkimmäiset ekoja nopeammin. Vauhtia riittää, mutta ei juokse päättömänä. Motivaatiota siis näyttää piisaavan ja keskittyy työntekoon. Ilmaisua ei vaadittu, otettiin pienet ilmaisutreenit erikseen. Ensi kerralla ilmaisua maalimiehille mukaan. Tätäkin pitäisi treenata kotona, että haukkuminen sarjana tulis tutuksi, kunhan napero vaan haukkuisi mulle!
Saivalle laitettiin kaksi maalimiestä, ehkä 20 metriin, näki niiden menon. Ei ollut kiire, eka piti tsekata yks haju, sitten kuitenkin laukalla meni loppumatkan ja haukahtikin kerran ukolle. Toinen maalimies oli vissiin jo unohtunut (tai sitten motivaatio?), kun pällisteli hyvän tovin. Kai se sitten hajulta lopulta lähti, menikin reippaasti, mutta lähemmäs päästyään pikkuisen empi (vieras ihminen), joten huusin, että palkkaa vaan heti, eikä oottele että haukkuisi.

6 kommenttia:

Aliel kirjoitti...

Teidän hakuryhmässä on ilmeisesti tapana ottaa ilmaisu mukaan etsintöihin heti vain kun koira haukkuu? Jos Hilpalla ja Saivalla tuo haukkuminen on vielä niin tuore asia, mitä olen täältä blogista ymmärtänyt niin kannattaa ehdottomasti palkata vielä vain suoraan löydöistä eikä vaatia haukkua, vaikka se välillä koirilta helposti tuntuisi tulevankin. Haukkutreeniä erikseen ja/ tai siten, että kun ensin on palkattu koira löytämisestä, niin sen palkkauksen jälkeen voi vielä koittaa haukuttamistakin ja palkata siitä sit erikseen. Mut ei kannata hätäillä niiden yhdistämisen kanssa, kyllä sen ehtii. :)

wind-up toy kirjoitti...

No Saivalta en vaadikaan haukkua, Hilpaa vielä mietin. Mulla ei tuota omaa kokemusta ole hakukoiran koulutuksesta, niin oon pitkälti sen varassa mitä muut neuvoo. :) En itsekään ehkä hätäilis, mutta toiset sanoo että irtoaa jo niin hyvin, niin en sitten tiedä. Itse en lähtisi vaatimaan, vaan tekisin ennemmin ilmaisuja erikseen tai juurikin noin, että suora palkka ja sitten maalimies voisi vielä koittaa pari haukkua saada koirasta irti.

Aliel kirjoitti...

Eihän sitä aina helppoa ole alkaa kyseenalaistamaan kokeneempien ohjeita, kun itsellä ei vielä ole kokemusta, on sitä itsellekin sattunut. :) Mutta kannatta sitä miettiä, että kumpaa haluaa vahvistaa, etsimistä ja löytämistä vai sitä haukkumista. Meidän porukassa tehdään kokeneillekin koirille väliin useinkin sellaisia treenejä, että ne saa palkan heti ekasta haukahduksesta, kun halutaan vahvistaa nimenomaan sitä muuta työskentelyä, joten siksi tuntuu hassulta, että ihan alkavaa koiraakin jo vaadittais haukkumaan. Tietty jos se irtoaa helposti ja luonnostaan, niin ehkä sit ok, mutta jos joutuu vähänkin odottelemaan tai käskemään, niin vahvistaisin kyllä etsimistä ja ilmaisua erikseen. Mutta toki teet niin kuin parhaalta tuntuu. :) Ihan vain ajatuksia antamaan nämä kommentit. :)

Aliel kirjoitti...

Mut se tärkein unohtui sanoa, tosi kiva, et Hilpa tykkää! :)

wind-up toy kirjoitti...

Arvostan, kun ajattelet "ääneen"! :) Osittain siksi tänne näitä rustaankin ylös, että joku lukija voi sitten heittää ajatuksia ilmoille, kun ei koiran treenaaminen aina helppoa ole, vaikka koira tykkääkin touhuta. Oon tässä ehtiny miettimään tuota ilmaisua, enkä itse kiirehtisi sen kanssa. Katsotaan, kunhan taas metsään päästään parin viikon tauolta. :)

Aliel kirjoitti...

Enhän mäkään tosiaan täältä kaukaa tiedä mikä toimii ja mikä ei, mutta kiva, jos ei haittaa nämä mietinnät, kun vähän kävi mielessä, että jos tykkäät huonoa. :) Haluan vaan nykyään korostaa kaikille sitä, että aina ei ole pakko tehdä niin kuin sanotaan, eri koirille toimii eri tyylit ja että jos itseä epäilyttää joku juttu, niin miettiä vaihtoehtoja ja koittaa aina ajatella monipuolisesti. :) Omien koirien kanssa olen vain huomannut, viimeksi eilen, että olen monista jutuista eri mieltä, joten siksi aina suosittelen pohtimaan kaikkia ohjeita, että toimiiko juttu oikeasti omalle koiralle vai olisiko joku muu tyyli parempi. Moni neuvo ja ohje kyllä on tosi hyödyllinenkin, pitäis vaan osata poimia sellaiset käyttöön.