tiistai 8. heinäkuuta 2014

Taistelu punkkeja vastaan

Kuopion punkkikannan tiheys ja ärhäkkyys on tullut itselleni yllätyksenä. Toki tiesin, että niitä täällä on enemmän kuin Kainuussa tai Oulussakin (josta neljän vuoden asumisen saldona 1 punkki), mutta että täällä niitä näin kuhisisi! Ite olen vältellyt korkeita heinikkoja parhaani mukaan, mutta silti olen löytänyt itsestäni kipittelemästä kaikkiaan kolme punkkia, onneksi kaikki kipittelyvaiheessa.

Punkkitorjunta tuli siis ajankohtaiseksi aikaisin keväällä, kun ensimmäisen punkin koirista löysin. Pantoja en tykkää käyttää täyspäiväisesti, en siis punkkipantojakaan. Miulla on liikaa kauhukuvia päässä, että keskenään kisuavat koirat jäävät leuoistaan toisen pantaan kiinni. Paikallisvaleluliuokset on siis meidän juttu ja aloitin kokeilemalla hieman luonnonmukaisempaa (koiraystävällisempää?) ratkaisua eli Symppistä. Olin saanut siitä hyvää palautetta ja innostuneena lykkäsin ainetta koirien niskaan. Vähän reilu viikon päästä uusin käsittelyn, kun pikaisesti kaverin kanssa pitämäni palaverin jälkeen tulin siihen tulokseen, että annostelin ainetta liian vähän. Punkkien määrä koirissa oli nimittäin, jos nyt ei valtaisa, niin ainakin kohtuuton. Punkkien nyppiminen oli oikeastaan päivittäistä, molemmista koirista. Hilpaan Symppis taisi tepsiä hieman paremmin kuin Saivaan, sillä siinä punkkeja ei välttämättä ollut aivan joka päivä. Tai sitten Saivan tapa mennä syvälle puskaan tarpeilleen oli se perimmäinen syy.

Toisen Symppis-satsin jälkeen vaihdoin uuteen valmisteeseen Exprolineen, jossa on sama vaikuttava aine kuin Effiprossa ja Frontlinessa. Enää punkkeja ei ole ollut joka päivä koirissa. Hilpasta olen löytänyt yhden kiinnittyneen, mutta se näytti kärsivältä, ja yhden niittyjuoksentelun jälkeen löysin siitä 7 punkkia (!), mutta yksikään ei ollut pureutunut kiinni. Saivassa on ollut kiinnittyneenä muutama punkki ja lisäksi olen löytänyt yhden pullean punkin lattialta, jonka "isäntäeläimestä" minulla ei ole käsitystä. Veikkaan Saivaa sillä sen kaulus on oikea ryteikkö, missä on tiheitä villaisia kohtia paljaampien kohtien keskellä ja sieltä on punkkeja vaikea erottaa tahi sorminkaan tuntea. Nyt ihan lähiaikoina ei ole Saikkosestakaan puutiaisia löytynyt.

Tänään oli taas käsittelyn uusinnan aika. Hilpalle oli vielä Exprolinea pipetillinen, mutta Saivalle lykkäsin Effiprota niskaan, kun lähiapteekista ei tuota edukkaampaa saanut. Josko mokomat vihulaiset pysyisivät näillä eväillä kurissa.

5 kommenttia:

Aliel kirjoitti...

Yyh, mä olisin varmaan ihan sekaisin, jos punkit ois lähes päivittäinen riesa. :( Meillä on yks per vuosi tahti suunnilleen, tosin eihän sitä tiedä onko turkin seassa piilossa joskus ollu pari enemmänkin, mutta tosi vähäisiä määriä silti. Kokeilin tälle kesää kumminkin nyt "muuten vaan" just tuota exprolinea, tarjosivat apteekista sitä, kun frontlinea kyselin.

Bemary kirjoitti...

Kuulostaa inhottavan vilkkaalta punkkiseudulta. Ei meilläkään Oulussa asuessa punkeista varsinaisesti kärsitty eli jokunen punkki kesässä ja se oli siinä. Samaa linjaa on noudatettu täällä etelässä ollessa eli toistaiseksi ainoan punkin löysin otuksen kaulasta aiemmin tällä viikolla. Meillä torjunta-aineena on käytetty valkosipulirouhetta ja sitäkin aika vaihtelevalla aktiivisuudella eli ei lainkaan joka päivä ruokaan lisäten.

wind-up toy kirjoitti...

Kyllä miekin olin aluksi ihan sekaisin ja oisin varmaan juosten muuttanu pois ellei työsopimus vähän sitoisi. ;P Onneksi on nyt saatu talttumaan vähän tuo homma! Ällöttäviä elukoita jo muutenkin, ja lisäksi vielä levittävät niitä tauteja. Ei pidä ajatella asiaa liikaa, muuten alkaa hirvittää. Muuten viihtyisää seutua tämä Kuopio, mutta punkkeja on aivan tolkuttomasti.
Valkosipulirouhetta en ole kokeillut koskaan. En oikein tiedä miten suhtautuisin siihen, mutta hyvä jos se toimii. :)

Terhi kirjoitti...

Terveisiä täältä punkkialueelta Lounais-Suomen saaristosta! :)
Se on niin jokapäiväistä ja tavallista että tajusin, etten ole varmaan kirjoittanut blogiinikaan ensimmäistäkään punkkiaiheista tekstiä.

Wiima valellaan kesän mittaan kuukauden välein Frontline Compilla, joka toimii aika hyvin, yksittäisiä punkkeja silti toisinaan löytyy, mutta yleensä ne ovat kuolleet.

En itse oikein usko/luota noihin symppiksiin enkä valkosipuleihin ja koska punkkeja täällä on Paljon, niin karkotteiden on oltava toimivat.
Nyt kyttäilen sitä uutta tablettia, joka saapui markkinoille tänä keväänä. Sen sanotaan olevan erityisen turvallinen ja kesto koko kesän, mutta se on niin uusi, että vahtaan käyttökokemuksia ainakin tämän kesän.

Muuten, vielä noihin punkkien esiintymispaikkoihin liittyen;
aiemmin arveltiin, että heinikot olisivat niitä pahimpia paikkoja, mutta onkin osoittautunut, että punkkeja onkin eniten mustikkavarpumetsissä (niissä varvuissa, lehden alla piilossa, vain kaksi jalkaa näkyvissä joilla se salamannopeasti hyppää kyytiin kun joku pahaa aavistamaton uhri uskaltaa ohittaa...).

Tsemppiä punkkisotaan! Ja hyvää kesää niistä huolimatta :)

wind-up toy kirjoitti...

Jep, kyllä punkkisuojan on oltava toimiva, vaikka mieluusti haluttaisikin antaa mahdollisuus symppiksille ynnä muille. Täällä samoin ootellaan tietoja tuosta tabletista, josko ensi kesäksi sitä kyselisi, kun eläinlääkäreilläkin on niistä enemmän kokemusta/palautetta asiakkailta.

Niin ja mehän liikutaan eniten mustikkametsissä ja heinikoissa, kun niitä tässä lähistöllä on eniten. ;) Kävelevät ateriat..

Hyvää kesää myös teille sinne Lounais-Suomeen!