keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Hilpa luonnetestissä

Kävästiin tuossa viikonloppuna Hilpan kasvattajan luona Muhoksella. Tehtiin siellä paljon muutakin, mutta lauantai meillä meni Kemissä luonnetestissä, jonne raahattiin koko nuorisojaosto elikkä Emman Vanni sekä Talvikylän sijoituskoirat Hilpa ja Hilpan veli Väpä (Talvikylän Metsänpeikko).

Sain nyt Hilpan videon editoitua nettiin asti, Väpän testin linkitän tähän kunhan saan sen julkaisukuntoon. Mutta tässä itse Hips: KLIK. Videolta puuttuu tosiaan hassusti rakennuksen taakse sijoitettu haalari, jota ei parhaista yrityksistä huolimatta saanut taltioitua kameraan. Lisäksi puuttuu toki myös pimeä huone.

Leikityksessä uumoilin, ettei se välttämättä innostuisi leikkimään vieraan ihmisen kanssa, vaikka sitäkin on toisinaan tehnyt. Toivoin kyllä, että se innostuisi miun kanssa leikkimään, koska se leikkii minun mittapuullani aika kivasti (ja ainakin paremmin kuin testissä), mutta ei tuona päivänä sitten huvittanut.

Kelkalle piti olevinaan kovasti kiroilla, mutta sitten meni pupu pöksyyn. Lisäsäikäytystä toi kun kelkka vielä kolahti, kun koiran hihna kierähti jalaksen alle. Reippaamminkin olisi voinut mennä haistelemaan. Arjessa ei ahdistu vaikka pyykkiteline kaatuisi vieressä, mutta toki metsästä lähestyvä outo asia on uhkaavampi juttu.

Puolustus meni niin kuin arvelinkin: haukkuu ja "puolustaa" kunnes uhkaaja tulee tarpeeksi lähelle. Hilpa haukahtelee myös arjessa epäilyttäville kulkijoille, ja nimenomaan epäilyttäville eli sellaisille, jotka itsekin mieluusti kierrän kauempaa. Enkä yllättynyt siitäkään, ettei olisi halunnut poistua miun luota tuomarin matkaan. Hilpa on aika vahvasti miun koira, vaikka ystävällinen ja sosiaalinen koira onkin.

Haalarilla Hilpa hypähti reippaanlaisesti sivuun, mutta kun käveltiin haalarin ohi, se ei väistänyt sitä ja nuuskaisi sen ohimennen. Tää oli oikeinkin reipas suoritus siinä mielessä.

Tynnyrillä alkoi pikkukoiralle riittää tää homma, kuten videoltakin näkyy. Ei sitä kuitenkaan tarvinnut kauhean kauaa maanitella tulemaan tynnyrin luo, muistaakseni Saivalla kesti aikanaan kauemmin.

Pimeä huone oli niin miun Hilippaa. Pimeä huone oli siis rantasauna eteisineen. Moni koira oli kuulemma jäänyt empimään viimeiseen oviaukkoon ja tarvinnut siinä vähän rohkaisua. Hilpa ei empinyt ollenkaan vaan kipaisi sisään, kiersi lauteiden alta ja tuli sitten miun luokse (istuin alimmalla lauteella). Ei tarvinnut apuja.

Seinä videolta tulkittuna on myös erittäin Hilpan näköinen. Hieman yllätyin, että siitä sai pienen reaktion irti. Se on niin nöyrä ihmiselle, että tuo "olen pieni ja harmiton koira" -tyyli oli hyvin todennäköinen. Minusta (ja Saivasta) se saa sen pienen voiman nousta puolustamaan eli haukkumaan ihmisuhalle.

Laukauksista ei mainittavaa. Videolta taitaa nähdä, miten Hilpa hyppää hieman ennen toista laukausta minua vasten. Se on semmoinen meidän oma juttu ihan arjessakin, eikä liity laukauksiin, kuten tuomaritkin asian oikein tulkitsivat.

Pistejakaumahan oli siis seuraavanlainen:

Toimintakyky: +1b, kohtuullisen pieni
Terävyys: +1a, pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +1, pieni
Taisteluhalu: -1, pieni
Hermorakenne: +1b, hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti: +2, kohtuullisen vilkas
Kovuus: +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++, laukausvarma

Kokonaispisteet +125

Olen tyytyväinen testiin, se oli koiran näköinen eikä suuria yllätyksiä tullut, ja vaikka Hilpa kuormittuikin jonkin verran testin aikana niin se palautui jo autolle käveltäessä. Hilpa on kiltti pieni koira, sosiaalinen ja ystävällinen, mikä leimaa sen toimintaa. Siinä on kuitenkin myös Persoonaa ja saa siitä lähtemään ääntä.

Väpän osa-aluepisteet oli tismalleen samat, mutta hermorakenne oli +1a ja luoksepäästävyys +2a. Loppupisteet +110, laukausvarma. Melko samasta puusta veistettyjä oli sisarukset. Oli tosi kiva nähdä samana päivänä ja samoilla tuomareilla sisarukset!

Ps. Väpäkin on käynyt terveystarkeissa. Lonkat C/C, kyynärät 0/0 ja polvet 0/0. Silmät peilataan hieman myöhemmin ja geenitestejä tehdään tarpeen mukaan. Sitä voi kysellä jalostukseen Emmalta (s-posti: emma.penttinen1(at)gmail.com) A-lonkkaisille ja muutenkin terveille ja sopiville nartuille.

Ei kommentteja: