lauantai 24. lokakuuta 2015

Tuotearvostelussa Orbiloc

Syksyn pimeillä heijastimet ovat aivan ehdoton juttu sekä emännillä, isännillä että myös nelijalkaisilla ystävillä. Tässä taloudessa käytetään heijastinliivejä ahkerasti, myös yhdet pannat, valjaat ja hihnat löytyvät "heijastettuina". Toisinaan tuntuu myös tarpeelliselta saada koira jotenkin valaistua, varsinkin Hilpa, joka myös hämärän aikaan saa olla metsässä irti.

Millainen valo on sitten paras? Meillä on vuosikausia käytetty halpisvaloja, jotka yleensä kestävät yhden pimeän kauden ja seuraavalle syksylle pitää ostaa uusi. Hinta niillä on edullinen, euron molemmin puolin per kappale. Näissä valoissa suuri harmitus on ollut, että niiden toimivuus on välillä arpapeliä: muutamaa olen saanut ensin hakata seinään ennen kuin ovat esimerkiksi ensimmäisen käytön jälkeen sammuneet. Lisäksi ne tulevat kiinni avainlenksulla tms., joten ollessaan esim. valjaissa kiinni, ne hyppivät koiran selässä puolelta toisella tai - kuten yleensä tapahtuu - keikkuvat vain toisella kyljellä, jolloin tavoiteltu valaisuefekti jää vaillinaiseksi. Yllättävän hyvä näkyvyys näillä valoilla kuitenkin on, silloin kun sattuu katsomaan koiraa siitä suunnasta, missä lamppu killuu.

 Bilteman valo, Clas Ohlsonin valo ja kaksi Orbilocia.

Samat valot päällä, Clas Ohlson on jo menettänyt tehoaan, sitä ei oikein voi laskea mukaan.

Päätinkin sitten vihdoin sijoittaa kehuttuihin Orbiloc-valoihin. Niitä saa useammasta liikkeestä, alkaen Kodin Terrasta Peten Koiratarvikkeeseen, Lemmikkitukkuun, Musti & Mirriin jne. Hintaeroja on, se kannattaa huomioida, kun kyseessä on suhteellisen arvokas kapistus. Hinnat pyörivät vähän vaille 20 eurosta reilusti yli 20 euron. Värivaihtoehtoja ovat kirkas, keltainen, punainen, vihreä ja sininen. Näiden kirkkaudessa on eroja! Kirkas ja sininen ovat kirkkaimmat, joten ne tippuivat pois, koska käytän valoja myös hihnalenkeillä. Keltaisen ajattelin olevan turhan himmeä, joten jäljelle jäivät vihreä ja punainen, jotka sitten ostinkin. Punainen on Saivalla, se ei riko hämäränäköä ja on oikein miellyttävä koiraa taluttaessa. Vihreä on punaista kirkkaampi, se häikäisee koiran kulkiessa ohi, eikä valoa kannata tuijottaa muutenkaan, mutta on kuitenkin siedettävä kirkkaudessaan. Vihreä näkyy punaista paremmin, kun koira on kaukana, vihreä on käytössä Hilpalla.

Vihreä ja punainen pimeässä kylppärissä.

Kiinnitys on tukeva ja vaikuttaa kestävältä. Meidän paketissa oli mukana kumilenksu, sen lisäksi vaihtoehtona on ns. solkikiinnitys, mutta se vaikutti epäkäytännölliseltä. Kiinnitysmekanismit vaihtelevat sen mukaan, kuinka vanha "painos" on kyseessä. Ainakin vanhemmissa tuotteissa on tarranauha ja klipsu kiinnitystä varten ja uusimmissa on tarranauha että kumilenksu. Orbilocit tehdään Tanskassa (positiivista!), niille on 3 vuoden takuu ja niiden luvataan näkyvän 5 km päähän ja kestävän 100 m syvyyteen vettä (tämä ominaisuus jää testaamatta). Voit itse valita vilkkuuko valo vai palaako se tasaisesti. Näissä uudemmissa malleissa valinta tapahtuu näppärästi kääntämällä kupua toiseen suuntaan, vanhemmissa täytyy kääntää patterit.

 Kiinnitys takaa, tukeva on. Pahoittelut karvoista, meillä on karvanlähtö.



Orbilocit ovat olleet nyt jokusen viikon aktiivisessa käytössä. Ne ovat kestäneet ainakin vesisateen ja hiekkakylvyn. Testasin myös pysyykö valo mukana, jos kävisi niin ikävästi että toinen puolisko kumilenksusta katkeaisi: pysyyhän se. Valot saa kiinnitettyä tukevasti, eivätkä ne heilahtele puolelta toiselle. Ne myös näkyvät kauas, vihreä hieman paremmin kuin punainen. Olen erittäin tyytyväinen hankintaan ja voin suositella sitä lämpimästi muillekin. Paitsi ihan pikkukoirille, sen verran tolkku on tuo kapine, että sitä ei ilman jotain fiksua patenttia chihuahuaan kiinni saa ilman, että häiritsisi koiraa. Kirkkauden aste kannattaa miettiä käyttötarkoituksen mukaan.

Tässä vielä koirapuistossa kuvattu video in action, pahoittelut laadusta: video.

5 kommenttia:

maija-liisa kirjoitti...

Tääpä oli hyödyllinen postaus, kiitos! Noita Orbiloceja on mietittyä kerran jos toisenkin, ei vaan ole uskaltanut/raskinut ostaa noita. Meillä on myös ollut jotain halpis valoja, jotka ovat metsään riehumisen seurauksena kadonneet ja sitä ennen menettäneet huomattavasti valotehoaan. Ehkä sitä rohkaistuu näihinkin sitten panostamaan.

Bemary kirjoitti...

Meillä on kaksi kirkasta Orbilocia ihan lenkkikäytössä ja oon tykänny kovasti (toissa vuonna vissiin ostin sen ekan). Ei oo tarvinnu muita valoja enää mietiskelläkään. Sekin on näköjään makuasia, että onko jokin väreistä liian kirkas johonkin tiettyyn käyttöön, koska ite en oo kokenu kirkkaan olevan mitenkään häiritsevä lenkillä, vaikka koira siinä omassa näkökentässä koko ajan haahuileekin. :)

Bemary kirjoitti...

Ai niin, tosta vedenpitävyydestä piti muuten vielä se mainita, että Orbilocit kestävät vettä "kunnolla" ainoastaan ollessaan päällä. Eli koira voi huoletta esim. uida päällä olevan valon kanssa, koska valon osat ovat silloin tiiviisti kiinni toisissaan eikä vettä pääse sinne väliin, mutta jos valo on sammutettu, voi patteri sun muut sisusosat kastua ja hajota.

wind-up toy kirjoitti...

Bemary: Luinkin joskus sun kokemuksia Orbilocista ja huomasin että tykkäilit tosta kirkkaasta. Meinasinkin tähän arvosteluun lisätä, että värin valinta on myös makuasia: jotain toista voi kirkkaammat värit häiritä ja toista ei. :) Hyvä lisäys tuosta vedenpitävyydestä, kiitos!

iisamai: Sun historia kuulostaa samalta kuin mun, rohkeasti vain, nää on mun mielestä hintansa väärti. :D Tosin elinkaaresta ei omakohtaista kokemusta ole, mutta luulis 3 vuoden takuulla kestävän!

Aliel kirjoitti...

Ostin isän koiralle viime vuonna Orbilocin ja ennen lahjoittamista testailin pari viikkoa omilla ja kyllähän se toimi. Tykkäsin pitää valon pannassa maahanpäin "roikkuen", mun silmään näkyi sieltä parhaiten, kun heijastui maahan eikä "kadonnut ilmaan". Mut mä taidankin olla outo. :)